سیستم های امبدد به طور فزایندهای در جنبههای مختلف زندگی بشر نفوذ کردهاند؛ از ماشینها گرفته تا تلفنهای همراه، تجهیزات ویدئویی تا پخشکنندههای MP3 و ماشینهای ظرفشویی تا ترموستاتهای خانگی همگی دارای کامپیوترهای امبدد هستند که توانستند تأثیر بسزایی در کاهش مصرف انرژی و طراحی بهینه تجهیزات گذارند. اما این سیستمها دقیقا چه مشخصات و ویژگیهایی دارند که به این میزان آنها را فراگیر کرده است؟ آیا این سیستمها در پیشرفت هوش مصنوعی نیز تأثیری دارند؟ با ما همراه باشید تا به پاسخ این سؤالات بپردازیم.
سیستم های امبدد چیست؟
سیستمهای امبدد (Embedded systems) یا سیستمهای نهفته رایانهای، رایانههای کوچک با قابلیتهای محدود و منحصر به فرد هستند. در واقع مهمترین مشخصهای که سیستمهای امبدد را از سیستمهای کامپیوتری معمولی متمایز میکند؛ خاص منظوره بودن آنها است. به بیان دیگر، سیستمهای امبدد، رایانههای کم هزینه، کم مصرف و کوچکی هستند که در سیستمهای مکانیکی یا الکتریکی دیگر برای یک هدف مشخص طراحی شدند. به عنوان نمونه، واحد کنترل ماشین (ECU) یک سیستم نهفته است که با هدف کنترل قسمتهای مختلف ماشین تعبیه شده است.
در یک سیستم الکترونیکی و یا مکانیکی مجموعهی زیادی از سیستمهای امبدد وجود دارد که توسط یک شبکه ارتباطی به یکدیگر متصل میشوند. به عنوان مثال در یک خودرو یک سیستم امبدد وظیفه نمایش اطلاعات بر روی داشبورد را دارد، دیگری میزان انتشار دود خودرو را کنترل میکند و سیستم نهفتهی دیگر وظیفه کنترل سیستم ABS آن را برعهده دارد. بنابراین، هر سیستم امبدد زیر مجموعهای از یک سیستم بزرگتر است به همین دلیل میباشد که به آنها سیستمهای نهفته گفته میشود.